Skip to main content

Tips til brukervennlighet på nettsider

Det er mange valg som skal tas når en ny nettside skal lages, men det er viktig å ikke  glemme brukervennlighet i det hele. Dersom en kunde ikke finner det de er på utkikk etter eller opplever gjennomføringen av en transaksjon vanskelig, konverterer de sannsynligvis ikke til å bli betalende kunder. Her har vi samlet noen gode tips for å hjelpe deg med brukervennlighet på nettstedet ditt. 

Design en brukervennlig forside

Førsteinntrykket er viktig og dannes på et øyeblikk. I løpet av de første 5 sekundene på sidene deres bestemmer brukeren seg for om de vil fortsette å utforske sidene videre eller om de heller finner en annen mer appellerende side. Det er derfor viktig å fange brukerens oppmerksomhet og interesse allerede ved første øyekast. 

Viktige elementer å ha på forsiden:

  •  Et verdiforslag som forteller brukeren hvem dere er, hvilken verdi de kan få ut av siden deres, hvorfor de skal få det fra akkurat dere og hva som gjør dere unike sammenlignet med konkurrentene.
  • Det burde også være en tydelig CTA (call to action) på forsiden for å lede brukere videre inn på siden.

Raske sider er mer brukervennlige enn trege

Vi har alle vært der hvor vi har ventet på at en side skal laste og kjent på frustrasjonen mens sekundene har tikket. Det kan ofte gjøre at man gir opp hele prosessen med å besøke nettsiden, og finner en annen. Ventetid for å gjennomføre transaksjoner eller andre verdifulle handlinger (for dere) kan derfor være svært skadelig for konverteringsfrekvensen deres.

Hva vil det si å ha raske sider: 

  • Serverens responstid bør ikke være lenger enn 200ms
  • Ingen elementer på siden bør bruke over 1 sekund  for å lastes inn

Gjør innholdet leservennlig og skannbart

På nettet har vi som regel enda mindre tålmodighet enn ellers i livet. Vi vil at det skal gå raskt og at informasjonen vi leter etter er lett tilgjengelig. Lange artikler med store tekstblokker er lite brukervennlig. Del heller opp teksten i flere avsnitt med underoverskrifter, punktlister og bruk gjerne bilder. Bruk en lettlest font som f.eks. arial, times new roman eller georgia. Pass også på at skriftstørrelsen hverken er for liten eller for stor; skriftstørrelse 16 er for eksempel et godt valg i mange tilfeller.

Velg et brukervennlig design

Designet på siden har utrolig mye å si for førsteinntrykket en bruker får av nettstedet som helhet. Et gammelt og utdatert design kan gjøre at brukere hopper ut av siden og finner et annet nettsted med mer oppdatert og sprekere uttrykk. Et godt utarbeidet design er viktig for å beholde brukere og få de til å interagere mer med siden, slik at de også kan ende besøket med en konvertering.

Hvordan gjøre design brukervennlig:

  • Bruk et visuelt hierarki for å vise brukere hva som er viktigst. Gjerne bruk størrelse og farge for å skille de viktigste elementene fra de mindre viktige.
  • Verdiforslaget og den viktigste CTA-en (call to action) bør være “above the fold”, altså synlig uten at man trenger å scrolle.
  • Om du bruker bilder av mennesker på nettsiden, bør de være glade, men samtidig ikke overdrevent glade slik at det ser falskt ut.
  • Sørg for at alle bilder holder høy kvalitet.

Konverteringsmålet må være enkelt å gjennomføre

Om brukere skal ta seg bryet med å sende inn et bestillingsskjema, ta kontakt eller gjennomføre et kjøp, må det være enkelt. Dersom en transaksjon på siden blir for vanskelig å gjennomføre synker brukerens motivasjon fort, og de opplever det som enklere og mer produktivt å oppsøke en konkurrent, hvor samme transaksjon går fortere og smidigere. Det er derfor viktig å motivere brukeren og gjøre de siste stegene i konverteringsprosessen så enkle som mulig så de kommer i mål med hele transaksjonen.

Les mer om hva konverteringssporing går ut på, og hvordan det fungerer her.

For at flest mulig skal gjennomføre målet bør dere: 

  • Sette tydelige forventninger til tid og gi tilstrekkelig informasjon.
  • Spør bare etter informasjonen dere faktisk trenger. Hvis noen felter er valgfrie, så tydeliggjør hvilke felter som er påkrevd.
  • Dersom det er mange trinn og felter, bør prosessen deles opp i flere steg.
  • Begynn utfyllingen med de feltene som er enklest å fylle ut (f.eks. navn), og avslutt med betalingsinformasjon (der det er nødvendig). 
  • Husk å bruke sikkerhetssymboler om sensitiv informasjon er nødvendig, slik at brukerne kan være trygge på at opplysningene ikke blir misbrukt.

Vil du ha flere brukervennlighetstips til nettsiden? 

Dere kommer et stykke med disse brukervennlighetstipsene til nettsiden, men det er også mer der det kommer fra. Vi har flere eksperter på brukervennlighet med på teamet, så om du trenger hjelp med brukervennlighet på nettsiden så vil vi gjerne hjelpe deg!

Skrevet den .

Eirill Raknestangen