
3 gratis (enkle) tips for SEO på egen nettside
Målet med denne artikkelen er at du skal sitte igjen med tre ting du kan gjøre for å forsikre deg om at kundene dine ser deg når de søker på relevante varer eller tjenester i Google. En god nettside leder til det kunden trenger hjelp med, og det er derfor du bør ha kunden i fokus under optimaliseringsjobben!
Enkle analyser for SEO du kan gjøre selv
Vi i Hensikt har analysert og rapportert på hundrevis av nettsider til både små og store bedrifter. Når vi gjør en SEO-analyse, pleier vi å gjøre noen enkle undersøkelser som ikke nødvendigvis krever mye tid eller innsikt.
Med kjennskap til nettsiden og de rette verktøyene vil du på tross av lite erfaring få oversikt over hvordan siden presterer i søkeresultatet.
Det du trenger for skape et SEO-grunnlag er:
- Sjekke om Google indekserer siden din
- Kjør en speedtest
- Sjekke relevans på tekstene på lenkene dine
La oss sette i gang!
Tips 1: Sjekk om Google indekserer siden din
Hvis nettsiden din ikke er synlig i Google vil det ha stor påvirkning på den organiske trafikken, også kalt den gratis trafikken. Men om det er tilfellet for deg er det heldigvis et enormt potensiale som i fremtiden kan skape masse verdifull business!
Du skulle kanskje tro at du på automagisk vis ble vist i søkeresultatet i Google omtrent 100 % av gangene en potensiell kunde gjør et søk, men slik er det dessverre ikke. Ved å kontrollere at Google indekserer siden kontrollerer du at Google i det hele tatt kan vurdere nettsiden til å være en av de som får en plassering. Vi har i flere tilfeller støtt bortpå problemer med indeksering for ulike sider, og dette er derfor første bud å sjekke når det kommer til SEO-verdenen. Ingen indeksering = ingen synlighet.
Det du gjør for å sjekke om nettsiden din vises i Google:
- Åpne en ny fane eller vindu i nettleseren din
- Gå til Google
- Skriv følgende i søkefeltet
site:minnettsideeksempel.no
Slik vil det se ut hvis nettsiden din ikke vises i Google:
Og slik vil det se ut hvis nettsiden din faktisk rangerer i Google:
Dersom du får opp lenker til hjemmesiden din i søkeresultatet, vil det si at Google har indeksert nettsiden din.
Om det mot formodning ikke vises noen lenker fra siden din i søkeresultatet må dette ordnes så fort som mulig. For å finne ut hvorfor nettsiden ikke er synlig trengs det noe teknisk SEO-kompetanse for å gå i detaljer, og en utvikler eller SEO-ekspert kan være rett person å kontakte.
Når du først har gjort dette kan det også være fint å sjekke om antall søkeresultater samsvarer med hvor mange sider nettsiden din har. Dette gjør du ved å se på antall søkeresultater som på bildet under viser “omtrent 99 resultater”. Dette virker fornuftig i dette tilfellet.
Hvis tallet hadde for eksempel vært 10 000, virker dette veldig mye i forhold til hvor mange sider nettsiden vår har.
Nå vet du hvertfall om kundene dine ser din bedrift når de søker i Google eller ikke.
Lær deg hvordan og forbedre synligheten din her
Tips 2: Kjør en speedtest med Page Speed Insights
(Core Web Vitals)
Google synes det er viktig at nettsiden din er rask og brukervennlig. Derfor har de laget et enkelt og gratis verktøy du kan bruke for å få en indikasjon på om siden må jobbes med, eller om den er god nok.
Hvorfor er brukervennlighet så viktig for en nettside?
Google anser brukervennlighet som en kritisk faktor når de analyserer nettsider. I juni 2020 lanserte Core Web Vitals som er et sett med parametre som nettsider blir målt opp mot for å premierer brukervennlige nettsider med bedre synlighet. Brukervennlighet måles i hovedsak som hastighet på innlasting av side, feilaktige visuelle forskyvninger og hvor raskt nettsiden reagerer på interaksjon.
Hvis nettsiden din er treg og lite brukervennlig, vil flere kunder falle av underveis og velge andre alternativer. Brukere i dag er svært utålmodige og med “treg” mener vi noen millisekunder ekstra.
Typiske ting som gjør at nettsiden laster tregere er tunge funksjonaliteter, store bilder og overflødig kode.
Dette gjør du for å sjekke hvordan din nettside scorer i Core Web Vitals:
- Klikk på denne lenken som tar deg til Page Speed Insights
- Lim du inn nettadressen din i feltet der det står “Skriv inn en nettadresse”
- Klikk på “Analysér”
Det neste som skjer er at du får en score fra 0-100 på hvor godt SEO-teknisk nettsiden din stiller mot Googles standarder. Se eksempel
Det viktigste å notere seg er om siden scorer veldig dårlig, altså en score på under 30. Om scoren er lav trengs det ikke å slå full alarmmodus på kontoret, men det gir en indikasjon på at det er et forbedringsområde som kan øke synligheten i Google. En SEO-ekspert er rette mennesket å komme i kontakt med da!
TIPS 3: Sjekke om du synes teksten på lenkene dine er gode (metadata)
Har du noen gang gått over og sett på hva kunden ser når de søker på noe du tilbyr? Det kunden din er ute etter er enten informasjon, et produkt eller en tjeneste som kan leveres trygt og effektivt. De er ute etter å bruke minst mulig tid og få best mulig deal. Du har som regel veldig kort tid på å skille deg ut og overbevise kunden, derfor må du presentere det som er mest relevant først.
Dette er et godt eksempel på en god tittel (blå skrift) og beskrivelse (svart skrift under blå skrift). Dette kalles også henholdsvis “metatittel” og “metabeskrivelse”.
For å kontrollsjekke dine egne meta-titler og beskrivelser gjør du som følger:
- Åpne en ny fane eller vindu
- Gå til Google.com
- Skriv følgende i søkefeltet
site:(nettsiden din uten ‘www’) (søkeord du vil vises på)
Eksempel: site:hensikt.no SEO
Bildet til høyre viser at dersom en kunde søker på kun “SEO”, er det denne siden som Google er meste relevant av alle våre sider for søkeordet “SEO”. Det er nok et forbedringspotensiale her, men teksten er helt ok.
Når du gjør denne øvelsen med din egen nettside og de søkeordene som er relevante for din bedrift, vil du få et godt inntrykk av hva kunden ser. Derfor kan det være lurt å spørre seg selv “Er det dette kunden vil vite først?”.
Det optimale er inkludere søkeordet tidlig (“SEO” i dette eksempelet) både i metatittelen og metabeskrivelsen sammen med annen oppklarende informasjon som for eksempel leveringstid, pris, klikk&hent eller lignende.
Det å faktisk endre metatittel og beskrivelse krever igjen noe teknisk kompetanse. Men det du kan gjøre er å skrive ned det du ønsker skal stå i tittelen og beskrivelsen i et dokument. På denne måten kan du spare tid og penger ved at en fagperson raskt får oversikt og ordner opp. Metatittel bør ikke være lengre enn 60 tegn og beskrivelser bør ikke være lengre enn 160 tegn. Da vil hele budskapet være synlig uten at det blir brått kuttet.
Les mer om hvordan du kan jobbe effektivt med SEO her
Oppsummert
Vi har nå vært gjennom tre steg du kan gjøre når som helst for å sikre at:
- Nettsiden din synes i Google
- Nettsiden overholder Googles krav for brukervennlighet og hastighet
- Kundene får så relevant informasjon som mulig
Hvis du ønsker hjelp med å optimalisere din nettside, kan du kontakte oss ved å klikke her og forklare kort og greit hva du ønsker hjelp med. Vi gleder oss til å høre fra deg!