Google Search Console: Slik bruker du rapportene
Google Search Console er et gratis verktøy direkte fra Google som lar deg ganske enkelt registrere deg for å se dette for nettsiden din, i tillegg til mye annen informasjon som er relevant når det kommer til hvordan nettsiden gjør det på Google. Lær mer om hva Google Search Console er, og hvordan du kan få tilgang til dette verktøyet her.
Hvorfor burde du bruke Search Console?
- Gratis
- Enkel registrering
- Se hvilke søkeord som gir nettsiden visninger og klikk, og hvordan nettsiden rangerer på disse
- Se hvilke sider som gir deg organisk trafikk, og hvordan de presterer
- Sjekk om det er tekniske problemer med sider på nettsiden din som hindrer organisk rangering
- Send inn nettkart, slik at det blir enda lettere for Google å søke gjennom nettstedet ditt
- Fjern innhold fra Google søk
- Se problemer knyttet til mobil brukervennlighet
- Se problemer knyttet til strukturerte data
- Se problemer knyttet til de nye rangeringsfaktorene Core Web Vitals
- Se informasjon om hvilke nettsteder som lenker til nettsiden din
- Se om nettsiden din har blitt merket som usikker
- Se hvor ofte Google er innom nettsiden, og hva slags innhold de finner
Vises ikke hele eller deler av nettsiden din på Google? Slik får du nettsiden vist på Google - oversikt over vanlige feil og hvordan de kan løses.
Hvordan bruker man innsikten fra Search Console?
Søkeresultater / Ytelse-rapporten
Konkrete oppgaver man kan løse med denne rapporten:
- Se om endringer på enkelte sider på nettsteder på nettstedet har ledet til høyere klikkfrekvens eller rangering
- Se hvordan den nye bloggposten rangerer på søkeordet du ønsker å treffe på
- Se om det er nye eller overraskende søkeord en side rangerer på
- Se om økning eller nedgang i organisk trafikk skyldes endring i hvor mange som søker, eller endring i hvordan nettsiden rangerer
Rapport: Søkeresultater / Ytelse
Se hvordan sider på nettstedet presterer på Google organisk, og hvilke søkeord disse treffer på. Her kan du se hvilken gjennomsnittlig plassering i søkeresultatet nettsiden din har, og hva den gjennomsnittlig klikkfrekvensen er (CTR). Det som er interessant med denne rapporten, er at du kan analysere enten rangering på søkeord eller sider først og fremst, men ved bruk av filtre kan du se hvilke søkeord som rangerer på hvilke sider, eller omvendt. Bruk tidslinjen og datovalg til å følge utviklingen på et eller flere søkeord over tid, eller en eller flere sider.
Her kan du også se hvordan nettsiden har prestert på Google i ulike land eller enheter. Vær obs på at en nettside kan rangere ulikt på det samme søkeordet basert på enhet - her kan for eksempel hvor raskt eller mobilvennlig nettstedet er påvirke rangeringen din på mobil.
Her har du også mulighet til å velge ulike ‘Søketyper’. Tabellen viser i utgangspunktet rangeringen på de klassiske Google-søkene, men du kan også se hvordan innhold på nettsiden rangerer på bildesøk, videosøk, eller i såkalt nyhetsutdrag.
Bli bedre kjent med denne rapporten ved å se om det er forespørsler (søketermer) som har høyt antall visninger, men hvor nettsiden har lav rangering. Dersom disse søketermene er relevante for din bedrift, kan du først klikke på det relevante søkeordet – det lager et filter hvor du kan se mer data kun for dette søkeordet. Gå deretter til ‘sider’ for å se hvilke nettsider som rangerer på søkeordet. Er det noe du kan tilpasse på den siden for å rangere enda bedre?
Du kan også gjøre dette i motsatt rekkefølge - se på ‘Sider’-rapporten, og klikk på en viktig side på nettsiden din, som f.eks. siden til et produkt du selger mye av, eller en viktig kategoriside. Gå deretter til ‘forespørsler’ for å se hvilke søketermer som har utløst visninger av denne siden på Google. Finner du interessante søketermer der med lav rangering, så kan det være aktuelt å se om man kan forsterke signalene på disse søkene på den aktuelle siden. Kan man legge til en seksjon, fremheve noe spesifikt i en egen seksjon, eller annet?
Se om Google finner 404-sider på nettstedet (robots.txt eller noindex)
Rapport: Dekning
404-sider er såkalte “feilsider” - og det skjer når serveren for nettsiden ikke finner adressen brukeren leter etter. Disse kan være vanskelige å oppdage, men de dukker ofte opp som “tabber” man ikke tenker over når man gjør endringer på nettsiden. Dette er de typiske “beklager, siden du leter etter finnes ikke”-sidene, og de lages som regel av at man har endret eller slettet sider på nettsiden.
I oversikten over ‘Feil’ ser du når Google har mottatt signaler om at en side er sendt inn til Google, så det ser ut som at siden skal eksistere, men denne siden gir en 404-feil. Se feilen ‘Innsendt nettadresse som ikke er funnet (404). Klikk deg inn på siden for å se hvilke sider dette gjelder. Navigerer du til fanen ‘Utelatt’, så kan du også se en oversikt over 404-feil under kategorien ‘Ikke funnet (404)’. Forskjellen mellom disse feilene er at Google regner med at sidene i den sistnevnte rapporten skal eller burde være 404-sider. Derfor er det anbefalt å gå igjennom begge disse rapportene for å se om det er sider som gir 404-feil, men som ikke burde gjøre det. Her ser du hvilke dato nettadressen sist ble gjennomsøkt, og man kan også klikke seg rett inn på siden fra disse rapportene.
Kartlegg hvordan nettsiden stiller på Core Web Vitals
Rapport: Kjernestatistikk for nett
Et sett med nye rangeringsfaktorer fra Google som tredde i kraft i mai 2021, og disse kalles Core Web Vitals (Norsk: kjernestatistikk for nett) - les mer om Core Web Vitals i denne innføringen.
I denne oversikten vil du se at det er to tidslinjer for henholdsvis mobil og datamaskin. Google har forskjellige crawlere (roboter som søker gjennom nettsider) for forskjellige enheter, og derfor skiller de mellom utslag på disse beregningene på mobil og datamaskin.
Det er verdt å sjekke begge, men fokuser først og fremst på mobil-rapporten. Andelen mobiltrafikk øker mer og mer, og det er derfor denne versjonen av nettsiden flest brukere stort sett vil se, og Google har byttet til “mobil-først”-indeksering, som betyr at det er primært mobilversjonen av nettsiden din de bruker for å avgjøre synligheten din på Google.
Fra dette vinduet vil du se hvilket utslag på Core Web Vitals nettsiden har over tid - klikk på ‘Åpne rapporten’ for å se mer detaljer om dette.
Her er beregningene delt opp i ulike kategorier: ‘dårlig’, ‘Må forbedres’ og ‘God’, og de ulike beregningene vises radvis i ‘Detaljer’-oversikten. Fra oversikten i ‘Detaljer’ kan man videre klikke seg inn på de ulike problemene. For eksempel kan man klikke seg inn på linjen over sider som har ‘Dårlig’ kategori for Core Web Vitals-beregningen ‘Largest Contentful Paint (LCP)’.
Fra denne oversikten vil du se at sidene er gruppert ytterligere, med hva Search Console kaller ‘Lignende nettadresser’. Her prøver Google å gruppere sider som bruker de samme elementene. Ofte vil man finne f.eks. produktsider gruppert sammen, eller bloggsider gruppert sammen - altså gjerne sider som bygger på samme mal, men det kan også være felleskomponenter eller unike komponenter, som kan skape litt mer variasjon innad i gruppene. Tanken er uansett at man skal kunne se på et lite utdrag av disse sidene, og fikse det bakenforliggende problemet for et større sett sider, slik at man ikke fikser problemene enkeltvis på hver enkelt side. Vær obs på at man kun får sett 20 URLer innad i én gruppe.
Et praktisk case her er å vurdere hvor stort problem nettsiden har med Core Web Vitals-beregningene per i dag, og på bakgrunn av dette kan man vurdere hvor sannsynlig det er at man kan bli straffet med dårligere rangeringer når disse offisielt trer i kraft i mai 2021. Finner man vesentlige problemer kan man identifisere hvilke sider dette gjelder, og enten gjennomføre eller bestille en Core Web Vitals-rapport, og deretter få en webutvikler til å fikse de tekniske utfordringene.
Andre SEO-utfordringer du kan undersøke med Search Console
Sjekk hvilke sider som gir brukervennlighetsproblemer på mobiltelefoner.
Rapport: Mobil brukervennlighet
Se om du har blitt straffet av Google (manuelle handlinger) eller har sikkerhetsproblemer på nettsiden.
Rapport: Sikkerhet og manuelle handlinger
Se om de strukturerte dataene dine leses riktig av Google eller inneholder feil.
Rapport: Forbedringer-rapporter
Se hvilke andre nettsteder som lenker til nettsiden din - noe urovekkende?
Rapport: Linker
Meld fra til Google når du bytter domene.
Innstillinger -> Adresseendring
Trenger du hjelp til å komme i gang med SEO?
Vi har mange eksperter som kan hjelpe deg med å gjøre SEO-arbeidet oversiktlig. Har du noen spørsmål, eller ønsker du å komme i gang med SEO? Ta kontakt med oss her.